Kişisel verileriniz KVKK kapsamında mevzuata uygun olarak toplanıp işlenmektedir. Daha fazla bilgi almak için Aydınlatma Metni’ni inceleyebilirsiniz.

TAMAM

Duyurular

Menopoz Tedavisi

Uluslararası katılımlı 4. Ulusal Eylül Antalya 2006 akupunktur kongresinde Dr. A.Tayfur Yağcının bildiri sunumudur.

Dünya nüfusunun hemen hemen yarısını oluşturan kadınların hayatlarının 40-65 yaşları arasında vücutlarının doğal bir süreci olarak yaşadıkları ve 5-10 yıl süren, ani terleme, sıcak basmalar, alınganlık, unutkanlık ve uykusuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren döneme MENOPOZ DÖNEMİ denmektedir.
 

Dünya kadın nüfusunun ortalama 3 325 000 000, Türkiye kadın nüfusunun 35 930 000 olduğunu düşünürsek bu semptomları yaşayan kadınların bu dönemi daha rahat, sıkıntısız ve gördükleri tedavilerin yan etkilerini yaşamadan geçirmelerini sağlamak biz hekimlerin kaçınılmaz görevlerindendir.
 

KAÇ YAŞINDA GİRİLİR KİMLER ETKİLENİR?

Menopoz 40-65 yaş arasında yaşanan son adet’e verilen isimdir. Meno; kanama, pause ise durmak anlamındadır. Premenopoz döneminde adet kanamalarında denge bozulur, hormonal değişimlere bağlı olarak ya daha sık yada seyrek kanama olur. Postmenopoz dönemi ise estrojen hormonunun sıfıra yaklaştığı dönemdir.

Türkiye’de 47-48 yaşında, dünyada 50-51 yaşında ortalama menopoz yaşıdır. Kadınların %75’i bu belirtilerle yaşarken, % 25’i çok ama çok hafif hissedebilir. Menopoz dönemi 5 yıl kadar sürer, fakat kadınların % 20’sinde bu dönem 10 yıla kadar uzayabilir.
 

MENOPOZ’A ERKEN GİRMEMEK İÇİN NE YAPMALI?

Maalesef erken girmemek için yapılacak bir şey yoktur. Bu tamamen genetik bir mirastır. Yaşam tarzı, beslenme ve sporla ilişkisi olmadığı gibi, cinsel yaşamında, doğurganlığında olumlu veya olumsuz etkisi olmamaktadır.

Her şey estrogen yani estradiol hormonuyla ilgilidir. Menarch adı verilen, ergenlik dönemindeki ilk adetle başlayan hormon yapımı, menopozda biter.
 

MENOPOZ’UN BİR KADINDA YARATTIĞI OLUMSUZLUKLAR NELERDİR?

İnsülin direnci artar, kilo alınmaya eğilim fazlalaşır. Armut tipi yağlanmadan, elma tipi yağlanmaya geçiş yaşanır. Menopoz söz konusu olduğunda, kadında erkek tipi yağlanma başlar, karında “menopoz çemberi” oluşur, cilt incelir, lekelenmeler başlar.

Vajina kuruluğu oluşur, cinsel işlev bozukluğu oluşabilir.

Östrojen eksikliğine bağlı olarak kalpte ve damarlarda değişiklikler görülmeye başlanır. Erkeklerin belası olan kalp kriz bu dönemde kadınlarda sık görülür, 55 yaş sonrası kalp krizinden ölümler kadınlarda ilk sırayı alır.

Yine 55 yaş sonrası kemiklerde kırılmalar başlar. Özellikle el bileği, omurga ve kalça kırıkları en sık rastlananlarıdır.
 

MENOPOZ ÇEŞİTLERİ;

Cerrahi Menopoz

Spontan Menopoz

Erken Menopoz (20-40 yaş arası)

Genetik miras, geçirilen yumurtalık hastalıkları, ışın tedavisi, kemoterapi ve operasyonlar menopoza erken girmeyi etkileyen sebeplerdendir.

Çok erken menopoza girmek ne kadar sakıncalıysa, çok geçte o kadar risklidir, hem meme hem de rahim kanseri açısından.
 

MENOPOZDA YAŞAM KALİTESİNİ NASIL YÜKSELTEBİLİRİZ?

1. Öncelikle beslenmenize dikkat edeceksiniz.

2. Hareketsiz yaşamdan uzaklaşacak, yürüyüş ve jimnastik hareketleri yapılacak.

3. Kendinize yeni hobiler edinecek, iş ve sosyal yaşamdan kopulmayacak.

4. Menopoz kadınların hayatından doğal bir olay, yaşamlarının bir parçası. Bu dönemi güzel hale getirmek, kadının kendisiyle yüzleşerek yine kadınların kendi ellerindedir.
 

AKUPUNKTUR TEDAVİSİ VE YÖNTEM

Hastalara vücut ve kulak akupunkturu tedavisi uygulandı. Vücut akupunkturunda iğneleme tekniği ile 10 seanslık bir kür tedavisi yapıldı.

Ayrıca uyarıcı olarak 5mw He-Ne laser ve bitki tohumları kullanılarak kulak akupunkturu ile tedavi desteklendi.
 

BULGULAR

Ani terleme, sıcak basmalar, unutkanlık, uyku bozuklukları, alınganlık, cinsel istek azlığı, depresif ruh hali, kilo alma gibi menopoz dönemi semptomlarının düzelmesi.
 

SONUÇ

Menopoz dönemi semptomlarının tedavisinde, riskler taşıyan hormon takviyesi yerine, akupunktur tedavisi ile kadınların bu dönemi çok rahat bir şekilde geçirmeleri mümkündür.

 

Online Diyet