Diyetisyen Perihan ÇİÇEK HOLİSTİK BESLENME VE GAPS BESLENME DANIŞMANI GAPS DİYETİ için YEMEK TARİFLERİ
BADEM SÜTÜ
Malzemeler:
- 1 Su Bardağı Çiğ Badem
- 2 Su Bardağı İçme Suyu
- Tülbent
Yapılışı:
Çiğ bademleri üzeri su ile kaplanacak kadar su ilave ederek ortalama 6 saat bekletiniz.
Daha sonra bu bademleri süzün ve yıkayın. Bu yıkanmış bademlerin üzerine 2 su bardağı içme suyu ilave ediniz. Sonra bu karışımı blenderdan geçirin. İstediğiniz süt kıvamına göre suyu azaltabilir, artırabilirsiniz. Sonra bu karşımı tülbentten geçirerek iyice süzün.
Badem sütünüz hazır bunu tatlandırmak başka malzemelerle karıştırarak kullanmak size kalmış. Afiyet Olsun
SADE YAĞ (Ghee)
Gasp beslenmesinde en çok önerdiğimiz ve kullandığımız bir yağdır.
Kazeinsiz ve Laktozsuz, özellikle otistik çocukların beslenmesinde kullanıyoruz.
Yapılışı:
Yarım kilo veya 1kg tereyağını düşük ateşte eritin.
Tereyağı berrak bir görünüm alana kadar üzerinde ki köpükleri alın.
Köpüklenme tamamen bittikten sonra dibine tortu birikmeye başlayana kadar ısıtmaya devam edin.
Sonra tereyağını ateşten alın ve soğumaya bırakın.
Üstte biriken köpüğü dikkatlice alın, kalan yağı tülbentten süzerek bir cam kavanoza boşaltın.
Dolapta saklayabilirsiniz. Sade yağınız hazır. Afiyet Olsun
EKŞİ KREMA
Probiyotik özelliği olan tüm yemeklere ve özellikle çorbalara eklenebilecek,
Gaps beslenmesinin en önemli malzemesidir.
Malzemeler:
- 2 Litre Süt
- 1 Fincan Kefir
Yapılışı:
Sütü kaynatın ve soğumaya bırakın ve bu süreçte üzerinde toparlanan kaymak kısmını biriktirmeye başlayın.
Topladığınız bu kaymağı kefir ile karıştırın ve üzerini bir tülbent ile kapatın. (olabildiğince çok kaymak toplama çalışın)
Serin ve karanlık yerde mayalanmaya bırakın ve bu mayalanma sürecinde sık sık karıştırın (ortalama 5 gün için hazır olacaktır.)
Serin ve karanlık yerde buzdolabında saklayınız. Afiyet Olsun
KEFİR
Fermente bir süt ürünüdür ve probiyotik değeri yoğurttan çok daha değerlidir. Gaps beslenmesinin baş tacıdır.
Kefiri mayalamak için yoğurt gibi ısıtma işlemine gerek yoktur. (pastörize sütlerde oda ısısı olabilir)
Minimum 24 saat mayalanma için beklemeniz gerekir daha uzun sürerse daha da iyi. Metal kullanmamaya çalışın.
Cam kavanoz da saklayın. Tülbentle süzmeye karıştırırken de tahta kaşık kullanmaya çalışın.
Kefiri tolere edebilmeniz açısından güçlü bir probiyotik olduğu için azar azar başlayın, tolere ettikçe artırın.
Malzemeler:
Yapılışı:
Günlük sütü kaynatın ve soğutun. Yoğurt mayalar gibi bir kepse sütü alarak dışarıda kefir mayası ile karıştırın ve karışımı süte onu da cam kavanoza boşaltın. Kapağını kapatarak 24 saat karanlık ve serin yerde beklen. Süzme aşamasın tülbent veya plastik süzgeç ile süzün ve üstte kalan kefir mayalarını alın içme suyu ile yıkayın ve dolapta tekrar kullanmak üzere saklayın.
Not: Bu kefiri hem içerek hem yüzeysel sürerek bir çok konuda kullanabilirsiniz. Afiyet Olsun
PEYNİR ALTI SUYU (Probiyotik)
Karıştırılan terimlere açıklık getireyim. Yoğurt ya da kefir yapıldıktan sonra bundan süzülen suya peynir altı suyu denir.
Yoğurdu süzdürdüğünüz süzme yoğurt (süzme kefir) Kefirin altından süzdürdüğünüz kefir altı suyu, Kefirden süzdürdüğünüz suyu beklettiğinize de kefir peyniri deriz.
Hepsi probiyotik ve besin değeri çok yüksektir. Fermantasyonda kullanılırlar.
Malzemeler:
Yapılışı:
evde hazırladığınız ev yoğurdu veya kefiri bez bir süzme torbasında veya birkaç kat tülbent ile süzmeye bırakın. Aşağıda toplanan su peynir altı suyu, tülbentte toplanan kısım ise süzme kefirdir.
Kazeinsiz beslenme ve Gaps beslenmesinde ve bağırsak sağlığı için kullanılacak en önemli besindir. Afiyet Olsun
ET ve KEMİK SUYU
- Kollojen,
- Doku Yapımı,
- Kemik Sağlığı,
- Hücre Yenileme ve Onarımı,
- Bağırsak Sağlığı,
Gaps beslenmesi ve birçok konu için kullanılabilecek ve kullanılması tavsiye edilen bir çorba besleyici gıdadır.
Malzemeler:
- İlikli Kemik
- Paça
- Etli Kemik (İncik veya Kaburga)
- 2-3 Yemek Kaşığı Sirke
- Soğan
- Sarımsak
- Tuz (Kaya Tuz, Himalaya Tuzu yada Deniz Tuzu)
- İçme Suyu
- Defne Yaprağı
- Karanfil
- İsteğe Bağlı Damak Tadınıza Göre Diğer Çiğ Sebzeler
Yapılışı:
İyice temizlenmiş etler tencereye konur. Üzerini geçecek kadar içme suyu ilave edilir. İster sirkeli suda önce bekletin sonra tencereye ekleyin isterseniz sonradan ekleyin.
Çok yüksek ısıda önce kaynatıp köpüğünü alın. İyice köpüğünü aldıktan sonra çok çok kısık ateşte 4-6 saat arası piştikten sonra sebzeleri içine ekleyerek 1 saat daha pişirin. Bu arada su azaldıysa üzerine sıcak su ekleyerek kemiklerin üzerini tekrar su ile örtün ve pişirin.
Artık kemik suyunuz hazır bunu süzerek buzdolabınızda buzluğunuzda saklayabilir. Her yemeğe ekleyebilir veya sade su olarak da tüketebilirsiniz. Afiyet Olsun
FERMENTE SAUERKRAUT (Alman Lahana Turşusu)
Malzemeler:
- Beyaz Lahana
- Defne Yaprağı
- Kaya Tuzu
- İçme Suyu
- Ardıç Tohumu
- Cam Kavanoz
- İsteğe Bağlı Diğer Çiğ Sebze Ev Baharatlar
- Ardıç Tohumu; Mistik Bir Tohumdur (Şifacı)
Sindirdim sistemini korumak, kan şekerini düzenlemek, damar tıkanıklıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Yapılışı:
Çiğ lahana ve havucu rendeleyip doğrayın ve tuz ile iyice ovun ovduğunuz bu karışımı hava boşluğu kalmayacak şekilde cam kavanoza yerleştirmeye başlayın. Bu aralara diğer baharatlar ve ardıç tohumunu da ekleyin. Lahana suyunu bırakacaktır yeterince bırakmaz ise oda ısısından su ekleyebilirsiniz. Kavanozun ağzında 3 parmak kadar boşluk kalana kadar malzeme ekleyin su değil.
Bu malzemenin üzerine temin bir ağırlık koyup ağzını kapatın. Karanlık ve serin bir yerde fermantasyon için bekletin. Bu süreçte lahanadan dolayı oluşabilecek gaz çıkışı için arada kapağı açıp kapatın. En erken 10 gün bekletin ve hazırdır turşumuz. Afiyet Olsun
SU KEFİRİ (Probiyotik Gıda)
Malzemeler:
- Cam Kavanoz 1 Litre
- Sofra Şekeri 3 Yemek Kaşığı
- Zencefil 1 Çay Kaşığı
- Su Kefiri Anası
- Limon
- Kuru Meyve (Doğal)
Yapılışı:
Şeker ve içme suyunu cam kavanozda karıştırın. Kuru meyve ve zencefil rendesi ekleyin. İçine su kefiri anasını bırakın çok yavaş, kavanozun ağzını çok sıkmadan kapatın.
Üzerini örtün ve karanlık bir ortamda oda ısısında 24 saat fermantasyon için bırakın.
Gün içinde arada karıştırın. Metal kaşık kullanmayın. Tadı hoşunuza gidiyor ise, yüzeye çıkmış meyveleri alın, Su kefiri tanelerini de temiz bir tülbent ile süzün ve alın.
Tülbent ile süzdüğünüz bu su kefiri tanelerini cam bir kavanoza koyun içine hazırladığınız bu sudan da ekleyin ve içine 2 yemek kaşığı şeker ilave edin ve üzerini içme suyu ile tamamlayın.10 gün bekleyin. Kullanıma hazır. Afiyet Olsun
KAMBU ÇAYI “KOMBUCHA” (PROBİYOTİK)
Malzemeler:
- İçme Suyu 3-5 Litre
- 8-10 Poşet Demlik Poşet Çay (İsteğe Göre Değişir)
- 2 Kg Toz Şeker
- Kambu Mantarı (Kültürü - Anası)
- 1 Su Bardağı Elinizde Demlenmiş Hazır Olan Çay
- 5 Litrelik Cam Kavanoz
Yapılışı:
1 litre içme suyunu kaynatın sonra cam kavanoza alın. Suyun içine toz şekeri ilave edip iyice çözdürün (Mantarlar neyle büyüyor besleniyor muş? Şekerle)
Elinizdeki demlik poşet olan çayları ekleyin ve demlemeye bırakın, yarım saat bekledikten sonra bu demlik poşetleri sudan çıkartın.
Cam kavanoza elinizde hazır çayı, kambu mantarını ve kalan suyu ilave edin.
Cam kavanozun ağzını temiz bir tülbent ile örtün ve 2 hafta fermantasyon için bekleyin. Kambu mantarı şekeri tamamen tüketecektir.
PH ölçeriniz varsa ki eve bir PH ölçer almak da fayda var. PH; 2,5/3,5 arası idealdir.
Bu noktaya gelmiş çayınızı süzüp buzdolabında 1,5 ay kadar saklayabilirsiniz. Bu çaydan biraz ayırıp içine şeker ilave ederek kambu mantarınızı da saklayabilirsiniz. Afiyet Olsun
FERMENTE “KIRMIZI PANCAR KVASS”
Malzemeler:
- 3 adet orta boy kırmızı pancar
- 1 litre temiz içme suyu
- 2 yemek kaşığı doğal iri kaya tuzu / himalaya tuzu / deniz tuzu
- 1 küçük çay bardağı kefir altı suyu veya peynir altı suyu
- 1-3 diş sarımsak (isteğe bağlı) sarımsaktan faydalanabilmek için sarımsaklar çıtlatarak ekleyin, bütün olarak koymayın.
- Acı biber (dilerseniz)
- 1,5 litrelik cam kavanoz
Yapılışı:
Pancarlar güzelce yıkanarak dış kabukları soyulup 2 cm’lik parçalar halinde doğranır. Tuz ve su bir kapta karıştırılıp tuzun erimesi sağlanır.
Kaynar suyla güzelce steril edilmiş kavanoza doğranmış pancar eklenir. Üzerine Sarımsak, kefir altı suyu ve tuzlu su karışımı ilave edilir. Kavanozun ağzı bir bez ile kapatılarak direkt güneş ışığı almayan bir yerde yaklaşık 5 gün bekletilerek fermantasyona bırakılır.
5-6 gün sonra kvass içilmeye hazır hale gelir. Bu aşamadan sonra kvass’ın suyunu bir şişeye boşaltıp buzdolabın da birkaç hafta muhafaza ederek tüketebilirsiniz.
İçindeki taneleri direk yiyebilir veya salatalarda başka yemeklerde kullanabilirsiniz. Fermantasyon için kullanabilirsiniz. Afiyet Olsun